Grubblerier!

En förkylning. Sitter den i slemhinnorna eller i blodet? Det är oftast ett virus... som drabbar slemhinnorna som då ökar slemproduktionen... innebär det att blodet inte alls blir påverkat? Innebär det att man inte får höjt CRP vid provtagning... då det inte finns nått fuffens i blodet... men det är ju en infektion, vilket borde innebära utslag på infektionsprover.

Snorig blir man. Läste på lite om snor...

Snor eller nasalt mucus är det slem (mucus) som bildas av slemhinnorna i näsan. Slem bildas även av ackumulerad extracellulär vätska, vilken ökar i omfattning vid ett inflammationssvar. Under en dag kan det bildas upp emot ett par deciliter slem.

Slemmet transporteras bakåt i näsan och ned i svalget av cilieförande celler i slemhinnan. Luften som inandas innehåller en mängd damm och andra partiklar vilka delvis fastnar i snoret och därmed fungerar snoret som ett luftfilter och skonar lungorna. Detta syns tydligt då man vistas i förorenad luft då snoret får en gråsvart färg. Då nasofarynx är tillhåll för en mängd bakterier och virus är snoret en smittväg för fortplantning av infektioner såsom lunginflammation orsakad som komplikation av en rinit.

Färgen på slemmet beror på dess innehåll. Ju mer celler (vita blodkroppar) som slemmet innehåller desto mer trögflytande och färgat (gult - grönt) blir det. Vid infektioner ökar mängden celler i snoret. Snor kan normalt också innehålla mindre mängder blod, eftersom blodkärlen i näsans slemhinnor är ytliga och kan brista vid mycket liten påfrestning. Om sekretet i näsan innehåller övervägande blod har en näsblödning uppstått.

Vid olika sjukdomar, exempelvis förkylning kan slemhinnorna bli inflammerade och vätskefyllda (akut rinit), varvid mängden snor ökar markant. Den vanligtvis gulaktiga färgen beror på vita blodkroppar, med viss inblandning av röda sådana.

Men men snorar gör man ju iaf. Men om förkylningen går över i blodet, kan sorken bli förkyld då? För vi delar ju på samma blod. Innebär det att man kan ha ett förkylt foster? Snorar de? Hehe

Så om förkylning är blodburen... och det då går över till sorken... sorken blir förkyld... och snorar... vad snorar sorken då? Den har ju inte blivit utsatt för nått på sina slemhinnor. Men säg att den snorar... då hamnar ju snoret i fostervattnet och sorken dricker ju fostervatten... då dricker den alltså sitt eget snor.

Och hela denna diskusion för att komma fram till ett nytt favoritord... Mucofagi!!!  Jisses... det låter ju tom kul.
Låter som en mycket allvarlig sjukdom. Men... MEN!! Mucofagi är en medicinsk term för att konsumera snor. Tycker det är massa kul att detta äckliga ting behöver en Medicinsk term. en helt egen Medicinsk term för att käka snor.

Japp det ska jag försöka komma ihåg. (Undra om det finns en medicinsk term till mig också då som är lite fobisk mot detta beteende... typ nått Antimucofagi... japp så får det va... Jag är Antimucofagiker.)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0