Snälla jag!

Idag har jag varit snäll. Har gett en kurs till min man i vad man ska och inte ska göra med en bebis. =P
Inte för att han är inkompetent men för att va snäll och för att utesluta eventuella frågetecken. Snäll som han är så har han lagt upp första halvan av lektionen på sin blogg så där kan ni gå in och läsa er till massa bra info. =P 

Ni kan ju få ett litet smakprov på kursen...




... en bra grund ändå! =D

MVC!

Idag fick jag trotsa det gräsliga vädret och ta mig ut ändå. Va ju tvungen att åka till mvc på kontroll. Hade jag fått välja hade det nog blivit pyamas o film hela dagen.

Skulle ta bussen till mvc då Niklas jobbar o inte kunde följa med. Men när jag läser tabellen inser jag att den bussen går bara en gång i timmen och att den tiden inte alls skulle passa min inbokade tid. Skitans... och att vandra dit var inte riktigt läge att tänka på när snön faller från alla håll och vägen är helt slaskig. Inte är det skottat nånstans. Fick ringa mannen ändå. Blev hämtad i en liten flyttlastbil... snacka om att känna sig som en foldhäst när man måste transporteras med flyttbil =P

Väl på mvc gick allt bra. Det var en läkarstudent där som skulle kolla på min tjocka mage... men det gick bra det med. Hoppade dock över alla min mer privata frågor till nästa gång. Hjärtfrekvensen var på 140 nu (nee inte min, sorkens). Va himla kul när Lotta la dopplern på magen så sparkade sorken på den, ville nog inte ha den där. Mätning blev det också... tycker ju inte som det händer nått på växtfronten. Men det hade det gjort. 27 cm var livmodern nu. Det är en ökning med 6 cm på 3 veckor... ganska mycket känns det som när man tänker så. Så sorken mår nog bra och trivs där inne i värmen.


Vecka 27!

Rapport av vecka 27.

Du är på dag 190 av 280. (67,9%).
Du är i vecka 28.
Du har gått 27 fulla veckor och 0 fulla dagar (v27+0).
Du är i 6:e kalendermånaden.
Du är i 7:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Ons 24 jun 2009
Du har 90 dagar kvar till beräknad förlossning.



I vecka 27 är medelkroppslängden 36 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 1000 gr. Huvudets omkrets är 26 cm. Hårstråna på huvudet är fortfarande små, tunna och bleka utan pigmentering eller med mycket sparsam pigmentering. De är ofta bara någon millimeter långa.

Barnet kan öppna sina ögon och börjar bli känsligt för ljus. Vid en klinisk undersökning med amnioskop (ett rör som man via kvinnans slida för in genom livmoderhalsen upp till fosterhinnorna) ser man att barnet försöker skydda sina ögon från instrumentets ljuskälla genom att vända sig bort eller sätta sina händer för ögonen. Man ser också att hjärtfrekvensen ökar som tecken på stress när fostret utsätts för ljusstimuli.

Musklerna på armar och ben blir starkare och ibland kan barnet få in en riktig fullträff mot revbenen eller mot urinblåsan, vilket kan göra ont minst sagt.

Barnet ser nu ut som det kommer att göra vid födseln förutom att det är mindre och smalare. Lungorna, levern och immunförsvaret behöver fortfarande utvecklas men om barnet skulle födas nu så har det cirka 80 procent chans att överleva. Hörseln fortsätter att förfinas och fostret kan känna igen både mamman och eventuellt pappans röst.

Och hur känner jag mig då? Ingen aning faktiskt. Börjar bli trött på foglossningen o överväger återigen att skaffa ett höftbälte. Har börjat fundera mycket på om bebisen växer som den ska. Vet ju inte riktigt hur man ska förändras för att känna att allt går som det ska. Men ska fråga på MVC på fredag om det är nån skillnad med tanke på att jag är större och att magmåtten då inte bör stämma. Ska tjata lite o se om jag får till ett ultraljud till... hoppas verkligen det för att få lugna mig lite.


Snark!

Har pluggat ett tag nu. (kors i taket) Så nu har jag äntligen skickat in mitt arbete som ska göras i denna kurs. Har lite reflektioner kvar... men har iaf börjat på dem med så det känns bra.

Motivationen att plugga är inte så hög och det blir inte bättre av att kissesorken ligger i soffan mitt emot mig och drar stockar som en hel timmerfabrik. Men måste erkänna att det ser väldigt skönt och avslappnat ut i hans lilla hörn. Ska nog göra honom sällskap med lite slapp. Har ju trots allt gjort det plugget som jag skulle.




Våfflor!

Har varit hos Therese idag och möölat in massa våfflor i truten. Det var riktigt gott måste jag säga. Fick även veta att de konstiga norrmännen äter våfflor med smör, messmör och cremefraich... jaja nån ska väl göra det med. Men jag tror iaf att Sindre gillade våran variant med sylt, grädde och glass.

Gott som tusan var det. Trött som tusan var jag. Men det blev bättre efter en sockerchock. Va inte där så länge för Niklas hade bara paus i dagens alla hockeymatcher som han ska dömma... Så en liten visit och sen hem igen.

Tackar iaf värdinnan (eller ska man tacka norrmannen, va ju han som gräddade dem)  för massa goda våfflor och en trevlig pratstund.

Flickfest!

Var på flickfest igår. Var bjuden av självaste födelsedagsbarnet och hon hade även bjudit 8 andra chicks. Jag som inte är så van att bara umgås med tjejer var lite rädd att inte riktigt passa in och samtidigt är det lite läskigt att inte känna nån. Men nytt folk är alltid kul.

Kom lite senare än alla andra... men som alla vet kommer fint folk sent (...eller så har de foglossning så allt tar massa mer tid). Alla satt samlade, smutta vin och bål och åt massa goda tilltugg. Presenterades... ich kan ärligt säga att inget av namnen jag blev presenterad för fastnade... men man får ju höra dem några gånger till under kvällen som tur är så nu kan jag nog ... ett... eller kanske två om jag har tur =P

Började inte så bra... massa babbel om bhpartyn och skrikiga småbarn. Kände inte att jag kunde tillägga så mycket i diskusionen, kändes mest som man ångrat att skaffa barn. Men kvällen blev bättre... alla var avundsjuka på min mage och min kommande sork... är nått visst med mödrar som får tänka tillbaka på dagen då deras sork såg fiffin och dagen för första gången. Kul att se hur det glittrar i ögonen när de pratar om det.

Min alkohol intogs, dock inte av mig. Singstar sjöngs, Micca sjön sorgliga barnlåtar så alla grät hejsan =P Men på det hela taget var det en kanonkväll. Massa underbara töser. Helt enkelt en kanonkväll.

Tårar!


Ibland bara orkar man inte mer. Vill bara ha min björnfamn att vila i. Krypa ned och bara glömma att den här dagen finns. Vill aldrig mer komma tillbaka till den här känslan.

Mord!

Det har skett ett mord i mitt kök. Jag är fullt oskyldig men ändå var det jag som fick ta hand om blodfläckarna för att dölja det som begåtts. Jag har starka misstankar mot kylskåpet och tänker anklaga detta för rödbetsmord.




Blodstänk överallt!

Vecka 26!

Rapport av vecka 26.

Du är på dag 183 av 280. (65,4%).
Du är i vecka 27.
Du har gått 26 fulla veckor och 0 fulla dagar (v26+0).
Du är i 6:e kalendermånaden.
Du är i 7:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Ons 24 jun 2009
Du har 97 dagar kvar till beräknad förlossning.

Nu är barnets hud lite tjockare och inte lika genomskinlig längre, skelettet hårdnar alltmer. Barnet kan nu öppna och stänga sina ögon. Huden är ganska röd och skrynklig men skyddas av vernix-lagret. I vecka 26 är medelkroppslängden 35 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 900 gr. Huvudets omkrets är nästan 25 cm. Ditt barns hicka uppfattar du som små rytmiska kittlingar.

Känner mer och mer av fogarna. Men skiter i att skaffa höftbälte då detta var dyrt o krångligt. Känner mig inte speciellt agro eller ledsen. Är ganska glad mest hela tiden... ja eller trött. Niklas pratade med nån blivande pappa på föräldraträffen vars kvinna var sur sur och ännu mer sur... sån är inte jag och det såg nog både han o jag som en bra grej... särskillt han. =)
Längtar massa. Känner av bebisen mycket och blir orolig när jag inte har känt den på ett tag. Men har lärt mig att är det allt för lugnt kan jag testa att lägga mig raklång eller lägga nått varmt på magen... då brukar jag få reaktioner. Väldigt roligt när man duschar... då slår de varma strålarna mot magen och sorken svarar genom att slå tillbaka. =P

Föräldraträff del 2!

Idag var andra träffen men föräldragruppen. Började lika tyst som den förra... men snacket kom igång lite till fikat. Mest skitsnack dock o inte för mycket vettigt. Tror det beror på att alla är precis lika rädda för att nått ska gå fel så man skämtar för att lätta lite på det eller så är det kanske för att vi är helt knäppa... troligtvis stämmer det sista bäst.
Största diskussionen blev kring parkeringen på sjukhuset och vad det kostar att så där alla timmar man ska va där... Kom fram till att de som behöver parkeringspengar får gå ned på stan nån vecka innan och samla pengar av snälla tanter. Själv har man lite lyx och har fått ett parkeringskort av sjukhuset i julklapp.... man bockar och tackar och känner att det kommer komma väl till pass.

Pratade annars om smärtlindring och förlossning idag, kollade på en förlossningsfilm. Kan inte påstå att man får ut så mycket av informationen som man får, allt är väldigt basic. Men kanske nått fastnar som man annars inte skulle fått in och det är ju bra. Och som jag tidigare sagt så är mitt mål inte att lära mig massa saker utan att lära känna nya människor som är i samma situation som jag.

Vårkänslor!

Fick lite kvistar av mamma från deras trädgård när de var här. Åh nu äntligen blommar de och det känns som vår i hela lägenheten. Så himla vackra. Önskar att de kunde se ut så jämt och aldrig försvinna.


Söndag!

Jisses denna helgen liksom alla andra har bara sprungit ifrån mig. Hinner knappt fatta att man är ledig innan man ska ha samlat kraft för att orka tillbaka till praktiken igen. Veckan som kommer ska jag dessutom gå lördag också så då kommer en dag på min nästa helg försvinna helt. Ajaj

Har varit effektiv idag iaf. Gick upp i tid, lät Niklas sova så jag satte mig och läste lite i en av alla sorkböcker som vi har. Åt mysig frukost när mannen vaknat och sedan var det städning som stod på schemat. Har varit riktigt effektiv och gjort sånna saker som jag kanske inte gör annars när jag städar. Rensade klädhängaren i hallen och insåg att man inte måste ha 4 kepsar, 8 halsdukar och 3 väskor hängande där... så det fick bli förpassade till förvaringsutrymmen.

Sen var det frysens tur... utsidan vill säga... tog bort alla onödiga papper som satt där och organiserade de som skulle sitta där, satte dem dock på sidan så man slipper se dem hela tiden.

Efter det tog jag mig an den stora skräcken... Badrummet. Har sååååå mycket skit som jag inte behöver ha och Såååå mycket "kan va bra att ha" smink. Gick igenom trådbacken ordentligt, likaså spegelskåpet... slängde en hel kasse med grejer och sålde en 3 i 1 rengöring från Mary Kay till Maria. Känns så himla skönt att detta nu är gjort.

Under tiden som jag pysslade med detta så städade mannen "normalstädning" i resten av lägenheten. Vi var klara nästan samtidigt, helt slut båda två. Men inte fick man lata, nee handla skulle också göras. Så iväg till Maxi och inhandlade krubb, tittade på en sork som föddes i fredags och träffade svärmor, farmorn och Therese.

Väl hemma backades det upp. Bestämde att jag kanske ändå skulle orka baka kärleksmums som jag hade tänk. Vet ju att risken är att allt hamnar på golvet om jag inte orkar och blir förbannad. Men Niklas lovade att hjälpa, så vi tog oss ork ihop. Baka baka baka. Lukar massa gott i hela lägenheten.

In i duschen för att försöka med att se ut som en människa igen och nu sitter jag här. Helt slut men massa nöjd med allt jag har orkat. Nu ska det bara lagas mat också... men det går nog. Blir god fläskfilé med klyftpotatis och rosmarinsås. Lyckades smusla ned lite vitlöksbröd i kassen på Ica så det blir det också. *Mmmmm*

Föräldraträff!

I tisdags var jag först på praktiken till 16... skyndade mig ned i omklädningsrummet. Sprang i mina egna kläder och ur calisikläderna. Raggarduschade med Elisabeth Ardens Green Tee och ut till mannen som väntade i bilen. Åkte till första bästa pizzeria och åt en sallad. Vidare ut i bilen och iväg till MVC.

Skulle samlas i väntrummet för vidare instruktioner. Som vanlig i nya situationer kommer det med och mer människor som ska va där samtidigt, alla är lite smått nervösa och ingen vågar direkt titta på nån annan. Blev uppdelade i två grupper, var nämligen två föräldragrupper som skulle ha träff samma kväll. Vi fick våran barnmorska som gruppledare. Samlades i fikarummet och fick presentera oss. Kan inte påstå att jag minns namnet på så många, men jag tror inte det är så många som kommer ihåg mitt namn heller.

Känns iaf bra att jag pratade. Satt inte som en tyst mus och väntade på att alla andra skulle prata åt mig. Neee ska man få som man vill så får man prata själv =). Vi var sju par i vår grupp... varav 3 pratade och jag var en av dem. Men det känns som en bra grund för att lära känna några lite bättre och kanske hålla kontakten lite mer.

Vi ska ha ett möte i vecken i 5 veckor. Ska ta upp lite saker varje gång, vi får själva önska plus att de självklart kommer prata om förlossning, amning och första tiden efter sorken har kommit. Mycket som man vill veta och mycket som man glömmer säga att man vill veta. Men oavsett vad man lär sig så kan man hoppas att man går därifrån och har lärt känna lite nya personer, för det är ändå det som känns viktigast för mig.

Som sagt så blir det en träff i vecka. Så på tisdag ska jag göra om hela stressproceduren igen efter praktiken. Men då det är något posiivt och kul så känns det inte så jobbigt att samla energi till det.

MVC

Som sagt var vi på mödravården förra fredagen och träffade Lotta som är våran barnmorska. Skulle mätas mage och lyssna på hjärtljud. Jag var inte så imponerad som Niklas, men så skulle jag villja ha lite mer apparater också så det kan bero på det.

Hjärtfrekvensen låg iaf på 137, så ska man lyssna på skrock så är det då en kille... De säger att tjejsorkarna har hjärtljud över 140 och killarna under... Men det finns många saker som sägs som jag inte riktigt vet om man ska lyssna på gällande hur man vet vilket kön det är. Vi får väl se när den lille kommer ut.

Livmodern var 21 cm lång och låg lite under medel, men fortfarande inom ramarna för vad som är godkänt. Hade bra bltr och bra Hb... så inga kontigheter där och ingen rädsla för att gravdiabetesen kryper på mig.

Nästa gång vi är där för vi se hur vi utvecklas enl. kurvorna man ska följa, lite intressant tycker jag. Nu ska vi gå var tredje vecka på kontroll, så det är inte så länge kvar. Ska fråga om jag kanske ska börja med högtbälte också för jag börjar känna av foglossning lite mer nu. Och så ska jag inte glömma att fråga om vi får göra ett ultraljud till, då jag räknas som riskgraviditet pga min vikt. Läste att man ska göra ett extra om man är större för att se att allt stämmer och för att se att barnet inte är för stort. Får se vad Lotta säger om det.


LEDIG!!!

Ledig fredag igen... känns massa skönt. Praktiken tar kål på mig. Men nu är jag äntligen ledig i 3 dagar. Ska åka ned till stan snart och gå på dejt. Har inte gjort det på hur länge som helst... Känns som gamla tider. Gått upp när jag ville, sminkat mig... och då menar jag på riktigt... inte bara luktat på mascaran. Ätit frukost och ska till och med ta på ett par örhängen är tanken. Jisses vad försutten man har blivit... Är ju så här man vill se ut varje dag.

Ute är det massa snö... tycker det börjar kännas lite tjatigt. Ena dagen snöstorm som slutar med 10 cm snö och nästa dag´+5 grader och massa slask. Nee kan tänka mig en riktig vår nu. Skulle sitta bra.

Nehe bussen väntar inte. Dags att jaga efter den!
 

Vecka 25!

Rapport av vecka 25.


Du är på dag 176 av 280. (62,9%).
Du är i vecka 26.
Du har gått 25 fulla veckor och 0 fulla dagar (v25+0).
Du är i 6:e kalendermånaden.
Du är i 7:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Ons 24 jun 2009
Du har 104 dagar kvar till beräknad förlossning.

Barnet: De flesta av barnets organ är färdigutvecklade vid denna tidpunkt och barnet kan nu överleva om det skulle födas. För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Om man misstänker för tidig födsel kan mamman få cortisonbehandling för att påskynda lungutvecklingen. När barnet är fött måste det sedan behandlas på neonatalavdelning tills lungorna är färdigutvecklade. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade. I vecka 25 är medelkroppslängden 33 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 800 gr. Huvudets omkrets är 23 cm. Den snabba tillväxten avtar.


Är mycket trött... men det beror inte bara på sorken utan även på de långa timmarna på praktiken. Börjar känna mig tyngre. Var på första föräldragruppen i tisdags och på MVC kontroll förra fredagen, kan skriva om detta i separata inlägg imon. För som sagt... hjärnan och kroppen är trött så idag orkas det inte.


Vecka 24!

Rapport av vecka 24!


Du är på dag 169 av 280. (60,4%).
Du är i vecka 25.
Du har gått 24 fulla veckor och 0 fulla dagar (v24+0).
Du är i 6:e kalendermånaden.
Du är i 7:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Ons 24 jun 2009
Du har 111 dagar kvar till beräknad förlossning.



Barnet: Vikten har ökat markant på senare tid och i vecka 24 är medelkroppslängden 32 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 700 gr, barnet ska de resterande veckorna femdubbla sin vikt. Huvudets omkrets är 22,5 cm. Nu utvecklas svettkörtlar, men huden är fortfarande så pass tunn med bara lite fett så det ljumna vattnet är perfekt. Naglar på både fingrar och tår börjar växa ut.

Foster som utsätts för ljudstress reagerar genom att hjärtat slår fortare - men de vänjer sig. Om ett foster utsätts för upprepad ljudstress reagerar det allt mindre på ljudet. Det kallas tillvänjning, habituering, vilket är en form av inlärning.

Nu börjar hela graviditeten kännas bättre. Jag växer, har inte så ont och i morgon ska vi åka till MVC och lyssna på sorkens hjärtljud. Får konstiga kramper när jag går längre än 30 meter, lite irriterande men som tur är går de över efter en stund. Ska fråga barnmorskan imon vad de beror på och så ska jag kolla vad min U-odling sa om de har fått svar på den. Nyfiken!


Jävla katt!

Långhårigt pälsmonster skänkes till person som gillar att ha trasiga sladdar eller som lever ett helt trådlöst liv.

Blir så jävla trött.. satt o kolla på film på datorn. Helt plötsligt bara dör den. som vid ett stömavbrott... Visar sig att sorken har smugit sig fram o bitit i sladden. Inget ville funka. Fick panik o ringde min magiska bror. Han sa att jag skulle vila batteriet o försöka igen efter 30 min. O tack o lov så funkade den, men vågade inte sätta i sladden.

Åkte runt till alla elaffärer i stan men ingen hade en ny sladd till min lilla dator... Illa illa. Tröttnade och åkte hem. Lånade lite eltejp o tejpade över alla små hål. Nu funkar sladden som tur är... men ska köpa en ny ändå och minst sagt mörda katten, eller iaf ha väldig koll på honom. Niklas blir så ledsen om han inte får ha sin katt,


Äntligen!!

Tänk vilken lycka och befrielse dat kan vara att få kissa i ett litet provrör.
Känner mig som en ny människa efter att fått kissa.
Jisses detta är lycka på hög nivå!

Hemma!

Är hemma från praktiken idag. Vaknade med världens huvudvärk. Vet inte om  det beror på att jag känner mig lite stressad eller om den bara fick lust att dyka upp. Men det börjar bli bättre så ska lalla mig iväg till praktiken imon igen.

Ska ut på en lite utflyckt idag iaf. Kissade u-sticka igår på praktiken och den visade inte allt för fina värden. Så idag ska jag åka o lämna prov för odling på MVC. Problemet är bara att jag måste hålla mig i FYRA!!! timmar innan jag får kissa i deras lilla burk. Korkad som jag är så kissade jag som vanligt i morse ungefär fem minuter innan jag pratade med nån på MVC. Hade jag väntat hade jag kunnat använda det, men det blir ju lite svårt att få upp det ur toa. Så nu sitter jag här o kniper allt vad jag kan och längtar till kl ska bli 14 så att jag kan sätta mig i bilen, åka räser till MVC och kissa lilla burken. "Bara" 50 jättelånga minuter kvar!!!

Snabb genomgång!

Är massa trött o önskar att man kunde stanna tiden ibland för att få sova lite extra. Men så funkar det ju inte ... vet att jag inte skrivit på några dagar och kan inte påstå att jag är så pigg på att skiva nu heller. Men ska göra en snabb genomgång på vad som har hänt sen sist, för av nån konstig anledning händer det massa saker bara för att man inte orkar skriva.

 



I fredags var vi ute på biltur och inskaffade en bilbarnstol...
eller en rockatott iaf.. Känns bra att vi har en nu. Så nu kan
det också strykas från listan. Det blev en begagnad från -08 va kanonfin o inte alls sliten.






Köpte en fin barnlampa från Cult förra veckan som ska bo vid spjälsängen,
ska även köpa en nappbox i samma stil sen men har inte orkat än. Men
tycker att de är så himla fina.



















I lördags åkte vi till Götet och träffade fam. Eklöv. Sorkarna växer så himla fort så man önskar att man kunde va där jämt o hälsa på dem så man inte missar nått. Fick iaf lära mig att man ska låta som fiskmåsarna i Nemo när man har bajsar "Bajs! Bajs! Bajs!" (tänk: MIne! mine! Mine!) Blev mys med godis o melodifesival på kvällen. Adina och jag var nog tröttast =)

När söndagen kom så hade jag efter mycket om och men bestämt mig för att gå på baby & barn mässan. Maria kom ned o gick med mig då niklas inte ville. Tror dock att hon tyckte det var minst 10 ggr roligare än vad jag gjorde... Blev inte så mycket handlat, blev en babytröja o en amningstopp till mig. Sen fick vi så klart massa gratisblöjor och provflaskor o grejs... Kul kul!





Idag har jag varit på praktiken igen där Calici härjar... men hoppas att jag klarar mig. Mina patienter är ju friska så håller tummarna. Är trött som få o längtar till sängen. Nu blir det Unga mödrar på tv och sen blir det mat.

RSS 2.0